IDILIČNO VREME, TRADICIONALNO VELIK OBISK IN DOBRE KUPČIJE

Kljub vsake toliko negotovim vremenskim napovedim, smo v Turističnem društvu Ribnica natanko vedeli, da minulo sejemsko nedeljo ne bo dežja. Niti kaplje, nam je še večer poprej zatrdil dežurni prognostik. In če je lepo vreme, potem imamo vse. Sejem je zaživel že zgodaj dopoldne, in ko smo se na koncu preštevali, je bilo ugotovljeno, da je največji etnografski sejem v državi obiskalo vsaj 30.000 obiskovalcev. Slišali smo dosti tuje govorice, razna narečja naših pokrajin in seveda domače goste, iz ožje in širše okolice.

Tristotrinajst (313) stojničarjev je ponujalo svoje izdelke in blago, kar dosega raven zadnjega sejma iz leta 2019. Po dveh letih epidemioloških blokad je obnašanje ponudnikov in povpraševalcev težje predvideti, a sejem je vse presenetil. Mnogi so se pohvalili s podvojenim dobičkom, pri večini pa je bil izkupiček zadovoljiv, so povedali ponudniki. Nekaterim je težave povzročala elektrika, a je krivo tudi to, da so razpoložljive kapacitete veliko manjše od pričakovanj in želja, vendar je tudi to poglavje, ki ga je v prihodnje treba rešiti, če želimo imeti v Ribnici velike dogodke.

TD Ribnica s sejmom ni obogatelo, saj bo na koncu ostalo le toliko sredstev, da se bo pokrilo stroške letnega obratovanja. 50 stojnic pokloni, 30 stojnic pa plača, da ponudniki pridejo. Gre za izdelovalce suhorobarskih in lončarskih izdelkov, saj je njihova prisotnost ključna za tradicionalno podobo ribniškega sejma. Je pa bilo med mladostno zelo okrepljeno ekipo društva ves čas priprav in včerajšnjega glavnega dne čutiti veliko pripadnost in požrtvovalnost, ki je nasploh zaščitni znak tega društva ves čas delovanja. Pripraviti tako velik dogodek je izjemno zahteven podvig, ki ga opravi prostovoljno društvo, kjer ni zaposlenih ljudi in vsi to počnejo v prostem času.

Zahvala velja seveda vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali in sodelovali, da je vse tako nemoteno potekalo: Občina Ribnica, Rokodelski center Ribnica, naši gasilci, varnostniki, policisti, zdravstvena služba Paramedic.

Hvaležni smo vsem visokim gostom, ki so se odzvali in prišli podpret to množično prireditev, saj so poleg našega župana Sama Pogorelca bili med nami slavnostni govornik in predsednik slovenske obrtne zbornice Blaž Cvar, poslanec Jože Tanko, kočevski župan in kandidat za predsednika države Vladimir Prebilič, sodraški župan Blaž Milavec, Franc But, ki je ravno zaključil petletni veleposlaniški mandat v Berlinu in še mnogi drugi, tudi delegacija iz pobratene Arcevie.

Letos si obetamo tudi nove promocijske fotografije, ki bodo prihodnje leto propagirale naš sejem, na voljo so že promocijske majice s šaljivi ribniškimi napisi, nova je bila suhorobarska foto točka, lov za skritim zakladom… Odprtje sejma je bilo prenašano v živo, tako da je marsikoga spodbudilo, da se je tisti dan tudi malo kasneje odpravil v Ribnico, ki se je začela prazniti šele po sedmi uri zvečer. Kaj vse so obiskovalci doživeli, bodo pripovedoval vsaj še nekaj dni…recimo tudi o zabavnih suhorobarskih igrah, kjer so s konkurenčnimi ekipami pometli najmlajši, skavtje. Plesale so mažorete, za veselje poskrbel ansambel Pogum, mnogim ponudnikom izbrane hrane pa je le-ta pošla pred koncem sejma. Prava atrakcija med izdelovalci je bil mali suhorobar, vnuk znanega Franca Jakliča, prav tako so se obiskovalci hiteli fotografirat z našima mladima krošnjarjema, ki sta ves čas hodila med množico. Veliko število fotografij je bilo posnetih tudi ob tradicionalnem sprevodu, saj se je videlo izdelavo lončarskih in suhorobarskih izdelkov ter zdumarski voz, rešetarje na kolesih, predvsem pa veliko mladih. Tako sta tudi odprtje sejma prvič povezovala domačina Maks Oberstar v ribniškem narečju in Peter Marn, študent igralske akademije. Z gotovostjo torej lahko rečemo, da se nam za prihodnost ni bati.